Η Ιερά Μονή Χιλανδαρίου

Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Χιλανδαρίου (σερβικά: Манастир Хиландар) είναι μία εκ των είκοσι μονών του Αγίου Όρους και κατατάσσεται τέταρτη στην ιεραρχική τάξη των Αγιορείτικων μονών.

Είναι σερβικό μοναστήρι και βρίσκεται στο βορειοανατολική πλευρά του Αγίου Όρους. Ιδρύθηκε από τον Άγιο Σάββα της Σερβίας το 1198 μ.Χ.

Η Ιερά Μονή Χιλανδαρίου αποτελεί το πνευματικό κέντρο του σερβικού λαού εδώ και εννέα αιώνες και βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του Αγίου Όρους. Η σημερινή μοναχική αδελφότητα διατηρεί ακόμα ζωντανές τις εξαιρετικές της σχέσεις με τον σέρβικο λαό, ο οποίος την ενισχύσε σημαντικά στις πυρκαγιές κατά τους περασμένους αιώνες, αλλά και στην νεώτερη ιστορία, στην τελευταία φωτιά του 2012 όπου το σέρβικο κράτος έστειλε δεκάδες πυροσβέστες για να προστατεύσουν το μοναστήρι.

Έχει εξωτερικά εμφάνιση μεσαιωνικού κάστρου, καθώς είναι οχυρωμένη με τείχη που έχουν ύψος 30 μέτρων, μήκος 140 μέτρων και περιβάλλουν μια περιοχή πλάτους 75 μέτρων. Το μοναστήρι πήρε αυτή την μορφή, εξαιτίας των συχνών πειρατικών επιδρομών κατά το παρελθόν.

Η ιστορία της Μονής ξεκινάει τον 10ο αιώνα. Μετά την ερήμωση της, η Μονή παραχωρήθηκε στους σέρβους ηγεμόνες Στέφανο Νεμάνια και τον γιο του Ράστκο από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Γ΄ το 1198. Ωστόσο, οι σέρβοι ηγεμόνες στη συνέχεια έγιναν μοναχοί, βαφτίστηκαν Συμεών και Σάββας αντίστοιχα, και προχώρησαν στην ανοικοδόμηση νέων κτιρίων.

Η Μονή από το 14ο αιώνα και έπειτα γνώρισε τρομερή άνθηση και συγκέντρωσε μεγάλο πλούτο και κειμήλια από δωρεές ιδιωτών αλλά και αυτοκρατόρων. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες Μονές σε έκταση αλλά και σε πλούτο. Εκτός από το Καθολικό που τιμάται στην μνήμη των Εισοδίων της Θεοτόκου, η Μονή διαθέτει πλήθος παρεκκλησίων, την Τράπεζα, την Βιβλιοθήκη και τις πτέρυγες με τα κελιάτων μοναχών, αλλά και ξενώνες επισκεπτών. Διατηρεί μια εξαιρετικά πλούσια συλλογή από πρωτότυπα παλαιά χειρόγραφα, εικόνες, τοιχογραφίες, έτσι ώστε σήμερα να θεωρείται από τους πιο σημαντικούς θησαυρούς του Σερβικού μεσαιωνικού πολιτισμού γενικότερα. Βρίσκεται στη λίστα της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1988, μαζί με άλλες 19 Μονές του Αγίου Όρους. Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής είναι ο Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Χιλανδαρινός.